Klepper Aerius 20

Klepper Aerius 20 är en udda variant. Vi hade en när jag växte upp, den köptes någon gång under andra hälften av 1970-talet (antagligen 1976). Föräldrarna brukade prata om att det gick att köpa till seglingsrigg och att modellen användes av militären.

Jag har alltid varit lite skeptisk till den där militärgrejen, att det skulle vara så värst attraktivt att fälla ihop kajaken, ta den på ryggen och springa iväg till kriget. Åbäket väger 43 kilo och då blir det inte mycket kvar för att bära bössa och vad annat en militär kan tänkas behöva.

I år, när jag läst på en aning om Klepper-modellerna, så har jag lärt mig att det var Klepper Aerius II som svenska kustjägarna använde till en bit in på 2000-talet (då med beteckningen Kustjägarkanot 710B). Den är inte heller lätt men med sina 27 kilo är det ändå möjligt att bära den en bit.

Militär-kopplingen var ändå inte helt tagen ur luften, det visade sig att Aerius 20 togs fram i mitten av 1970-talet i en upphandling för franska armén. Kontraktet gick dock till Nautiraid men Klepper sålde sin variant 1975-1978. Yttermåtten är desamma som för Aerius II men den har färre delar för att kunna monteras snabbare och de utlovade tio minutrarnas monteringstid ligger inte långt från sanningen.

Tidigt våren 2019 släpade jag hem tre stora militärgröna väskor med kajak för att se om jag kunde få Aerius 20-modellen i paddlingsbart skick.

Trästommen till Aerius 20. I stort sett två stora delar som viks ut och sätts ihop samt tre lösa spant som snäpps på plats. Här har ett stag brutits under vikten av snö när kajaken förvarats uppfälld utomhus under flera vintrar.

Trädelarna var i hyfsat skick, ett spant som hade gått sönder (en gång tillverkat av min far eftersom originalspantet också gått sönder) och en annan del av träkonstruktionen samt lite småblessyrer men inget som inte gick att rädda. Däremot skulle det visa sig att det inte var så märkligt att Johannes Klepper var skräddare. Tumme med tyg är inte alls dumt om man ska ge sig på en kajak som ska hållas ihop av gummi och bomull.

Trästommen var en sak men överdraget i tyg var mer tveksamt. Inte vara nött av sol och hårt uteliv utan även använt av getingar för att bygga bo både i och med.
Getingarna hade stuckit.
Ett mittspant tillverkat av min far som ersättning för originalet hade gått sönder.
Nu sitter tredje generationens spant på plats.
En och annan trädetalj var i dåligt skick.
Nya och gamla delar förenade.
Denna del som ska röra sig i alla riktningar när kajaken fälls upp verkar vara dess svagaste del. Endast ett av fyra originalgångjärn är fortfarande helt.
Rönn, torkat i tre år, är originalmaterial. Tyvärr är det svårt att få tag på så en förstärkning i björkplywood fick duga.
Och så är trästommen i tillräckligt bra skick. Nästa steg, skrov och bommulsdäck.

2 svar på ”Klepper Aerius 20”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *