Hur jag sydde kapell för Klepper T9

Det visade sig att familjen tyckte att kajapaddling verkar kul och att vi siktar på någon lite längre tur till sommaren. Längre tur betyder att man kanske inte kan åka hem om vädret blir tråkigt. Därför behövs regnskydd. Till enmanskajaken fanns det faktiskt ett regnskydd, antagligen också det drygt femtio år vid det här laget. Inget större fel på detta kapell men åldern hade fått det att dra ihop sig och därför gick det inte längre att kränga på.

Klepper T9, originalkapell.

Var ändå bra att ha tillgång till detta kapell eftersom jag kunde plocka idéer och inspiration från det.

Bland annat bra att tänka på att wire till rodret behöver kunna komma igenom kapellet.

Originalkapellet satt fast i relingen med metallklamrar.

Att haka fast kapellet i relingen är en enkel och bra lösning men jag valde att inte använda den för det nya kapellet. Ett skäl är att jag kommer att sy ett kapell till tvåmanskajaken också och där har jag inget gammalt kapell. Ett annat skäl är att jag gärna har kvar orginalkapellet i oförändrat skick även om det är oanvändbart. För att mäta ut tyget för det nya kapellet byggde jag ihop trästommen för kajaken. Därefter la jag ut tyget och ritade upp konturerna och vek det på mitten och justerade så att det blev samma form på båda sidorna. Köpte tyg för regnkläder från Stoff & Stil. Tyget ska tåla en vattenpelare på 5 meter så det ska nog klara sig för vanlig familjecamping.

Jag valde ett grått tyg som går bra ihop med det blåa tyget på kajaken. Materialet blev enklare att arbeta med när jag hade klippt ut formen. Här gäller det att ta med sömsmån. Dessutom drog jag ett elastiskt band som ska hålla fast kapellet under relingen och kanalen där det ska löpa behöver också material. Spänner fast med klämmor för att få formen att stämma.
Provade ut ofta för att få formen att stämma. Eftersom det är material för regnkläder och meningen är att det ska vara vattentätt så vill man ha så lite hål som möjligt. Därför får jag använda klädnypor istället för nålar.
Passade på att sy in en ficka i fören och lärde mig att det som kallas ”mesh” också går under benämningen ”tyll”. Notera att jag inte har sömmar genom det undre lagret här. Alla sömmar för att foga ihop de olika lagren går vid sidan av eller under relingen för att undvika att vatten ska komma in i sittbrunnen.
När jag fått ihop själva kapellet var det dags att mäta ut ett hål att sitta i.
Även här ville jag ha ordentligt med överlappande material för att kunna göra sömmar som inte skulle ta in vatten.
Längst upp sydde jag en kanal för resårband och alla öljetter förstärktes från insidan.
Mer eller mindre färdigt kapell. Här syns även dragkedja och kardborreband på vänster sida för att göra det lättare att komma i och ur kapellet. På sidorna bak finns breda handtag för att kunna lossa kapellet enkelt. Längre fram längs sidorna finns dragskor för att kunna dra åt kapellet runt relingen. Det fäster även bak i den så kallade boomerangen samt i två skruvar i relingen fram. Dessa fästen är förstärkta med öljetter, fem millimeter i fören och tre stycken 11 millimeters bak mot boomerangen.
För att vatten inte ska sippra in genom sömmarna avslutar jag med att stryka på tejp avestt för ändamålet.

Regnkapell Klepper T9

Några saker jag har lärt mig:

  • Sömsmån, ta gärna i lite extra. Det är lättare att klippa än att lägga till (vilket är i stort sett omöjligt eftersom jag använder tyg för regnkläder och då vill man inte ha hål från nålen igenom materialet).
  • Skulle ha tagit i ännu mer för att få ner resåren under relingen. Nu är det i snålaste laget vilket gör att kapellet inte sitter så bra som det skulle kunna göra.
  • Regnklädstyget är tåligt men om något ska fästas i det, tryckknappar, öljetter eller vad som helst så behöver det förstärkas för att inte slitas sönder.
  • Glöm inte att dragskor behöver någon form av stopp och sätt gärna dit detta stopp innan du syr fast resåren för annars blir det sprätta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *