Decoupage, tryck på trä

Som en avstickare i kajakprojektet har jag experimenterat med decoupage. Det är metod att föra över bilder från papper till andra material, i detta fall trä. I vanliga fall används metoden för att limma fast ett tunt lager papper men här vill vi ha så lite papper som möjligt med. Tanken är att yttersta lagret på en laserutskrift limmas fast i materialet.

Laserutskrift är bra för till skillnad från till exempel bläckstråle så ligger färgen på pappret istället för att sjunka in.

Förbered underlaget genom att stryka ut decoupagelack på underlaget. Se till att ytan som ska användas är helt täckt.
För mig fungerar detta bättre på ytor som redan är lackade än ytor som är obehandlade. Alltså först lack som fått torka och sedan decoupagelack.
Skriv ut det som ska överföras, spegelvänt, stryk med decoupagelack och lägg på. Tryck fast ordentligt och gnugga bort alla luftbubblor. Låt det torka över natten (eller den tid som står på förpackningen), ju längre desto bättre generellt.
Dag 2: Blöt upp pappret och försök försiktigt gnugga bort så mycket papper som möjligt utan att få med själva trycket. Hellre lite spår av papper kvar än för mycket av trycket bortskrapat. Trycket ligger ju inte på träet utan i limmet.
Till sist: Ett lager klarlack som skyddar trycket och döljer lite av pappersspåren. Trycket får gärna ett lite skamfilat utseende men det passar rätt bra för kajakprojektet.

Spanten är numrerade, blågröna fram och röda bak. Antagligen skulle jag klara att montera kajaken utan numrering men det var intressant att prova decoupage.

2 svar på ”Decoupage, tryck på trä”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *