Det finns ingen LP-spelare

Tre fakta om 1980-talet jag vill föra till protokollet för att undvika förvirring bland framtidens historiker:

1. VHS var ett videoformat, det fanns andra, Video 2000 och Betamax till exempel men VHS vann videokriget. Det var ingen som refererade till video som VHS, vi sa ”video” helt enkelt, ”har ni video” (som i videobandspelare), ”ska vi hyra en video?” (som i videofilm). Att kalla videon för VHS hörde jag första gången när jag kom till Kanada 1996.

2. Ingen sa ”LP-spelare” på 1980-talet. Det hette ”skivspelare” och senare ”vinylspelare”. ”LP” står för ”long play” och betyder skiva med flera låtar på, även kallat ”album”. En skivspelare (det som idag verkar kallas ”LP-spelare”) kan spela singlar, maxisinglar, EP och ibland även stenkakor.

3. 1984 hade Nena ingen hit med ”99 red balloons” i Sverige. Den var etta i Storbritannien men i Sverige toppade ”99 Luftballons”, alltså den tyska originalversionen. Själv fattade jag inte att det fanns en engelsk version förrän i början av nittiotalet då jag köpte en brittisk samlingsskiva med hits från 1980-talet.

Bonus: Om du tror att du hör Carola Häggkvist på engelska ska du inte försöka berätta det för alla dina utländska vänner. Det är antagligen Toni Basil du lyssnar till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *